Centre of Excellence refertilisatiechirurgie
28-01-2013
Er is hard gewerkt aan de kwaliteit van zorg op de afdeling Hersteloperaties in het Slingeland Ziekenhuis. Onze patiënten hebben hieraan meegewerkt door ons in alle openheid te vertellen waar het beter kan en wat ze van onze service vinden. Dit proces gaat door omdat we constant in dialoog met onze patiënten blijven.
Langzaam vormt zich rondom de vasovasostomie patiënt een strakke en soepele organisatie die ervoor moet zorgen dat al onze klanten zo snel en gemakkelijk mogelijk worden geholpen en begeleid in hun vraag om opnieuw kinderen te kunnen verwekken. Velen gaan ervan uit dat na de eerdere definitieve beslissing om gesteriliseerd te worden, de deur dicht is geslagen. Niets is minder waar!
Eerste gesprek
De resultaten in onze kliniek zijn opbeurend en bleven de afgelopen jaren constant goed. Nagenoeg iedereen die bij ons aanklopt heeft een goede kans op herstel van zijn voortplantingskracht. Maar, niet iedereen………!
In onze organisatie hebben we geprobeerd om het oriënterend gesprek, waarvoor velen toch een aardig ritje voor moeten maken, niet de doen. In dit gesprek worden vaak vele vragen omtrent de gang van zaken nog eens toegelicht en proberen we inzicht te geven in de wijze waarop een hersteloperatie verloopt. Het is dan beter te begrijpen waarom je kansen op herstel beter of slechter worden. Maar in dat gesprek wordt door ons ook bekeken of een hersteloperatie nog wel zinvol is. De duur vanaf de sterilisatie, eerdere operaties in dat gebied, erectie of ejaculatie (klaarkomen) problemen, hormonale ziekten en geneesmiddelengebruik zijn van belang in de keuze of een operatie kans op herstel geeft. Ook roken wordt even besproken! Zie de terechte opmerking op de pakjes dat roken de zaadkwaliteit beïnvloedt.
Na het gesprek volgt het lichamelijk onderzoek. Zeer belangrijk, omdat de zaadleider en het sterilisatielitteken goed te voelen is. Zo kan worden ingeschat of er nog genoeg gezond materiaal is om de beide uiteinden aan elkaar te zetten. Ook is beperkt voelbaar of de bijbal opgezwollen is. Bij de sterilisatie operatie worden de uiteinden van de zaadleider afgebonden. De bal blijft echter gewoon zaad produceren. Het zaad vult de zaadleider en de bijbal en indien er geen gaatje in dit systeem ontstaat waardoor het kan weglopen, vormt zich een gestuwde, worstachtige bijbal. Tijdens de hersteloperatie knippen we de zaadleider open. Het zaad loopt er nu uit. Dit kan mooi helder en vloeibaar zijn, of gelig en stroperig tot zelfs tandpasta-achtig. Deze laatste bevinding voorspelt niet veel goeds. Een bijbal met forse stuwing is vaak gevuld met deze pasta. Dit is soms in het poliklinische onderzoek al in te schatten.
Het blijft voor ons waardevol om voorafgaande aan een eventuele hersteloperatie dit gesprek en onderzoek te blijven doen. Wij vragen hiervoor op deze manier begrip. Het jaar 2010 Is voor onze kliniek succesvol geweest. De eerste evaluatieronde is afgesloten. we hopen snel met uitgebreide resultaten te komen. Het duurt nog tot maart 2011 voor alle spermacontroles binnen zijn. Vooralsnog geef ik u mee dat we 126 vasovasostomie operaties hebben verricht. Wij weten helaas niet hoeveel van deze operaties per jaar in Nederland plaatsvinden. Er wordt geschat dat dit er 400-500 per jaar zijn. Met onze 90% geslaagde ingrepen en ongeveer 25% van alle ingrepen kunnen we langzamerhand spreken van een gespecialiseerd centrum voor hersteloperaties na sterilisatie.